ZO MAAK JE ZELF DE MOOISTE NEWBORNFOTO´S, 10 TIPS

Zó maak je zelf de mooiste newbornfoto´s, 10 tips

Het moment is daar. Jouw kindje is geboren! En wat is ie/zij klein, kleine handjes, kleine voetjes en wat een schattig neusje! Je kunt er uren naar kijken & je maakt heel veel foto’s om dit moment voor altijd vast te kunnen houden. Je kunt een newbornshoot laten doen door een professionele fotograaf, dit is super gaaf! Ook kun je het zelf doen als je fotograferen leuk vindt. Of gewoon allebei, want je hebt immers heel veel tijd samen met jouw baby de eerste weken! Wij geven je in deze blog 10 tips om de mooiste foto’s te maken!

1. Zorg dat er geen ander bezoek aanwezig is.

Het is nu eenmaal zo dat je baby snel afgeleid is. Op het moment dat er meerdere mensen in die ruimte aanwezig zijn (zoals opa, oma en je andere kinderen) kan het de shoot alleen maar vertragen. Wij begrijpen dat het leuk is om ze erbij te hebben,, maar het is niet zo handig. De focus ligt op de baby, dus zorg voor zo min mogelijk afleiding in de omgeving.

2. Zorg dat het behaaglijk warm is in de kamer waar de shoot plaatsvindt.

Jullie baby houdt (net als wij) van warmte. De baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur alleen een stuk minder goed reguleren dan dat wij dat kunnen. Daarom is het van belang dat het (goed) warm is in de kamer waar de shoot plaatsvindt, al helemaal als de baby uit de kleren gaat.

Zorg ervoor dat de verwarming al een tijdje aanstaat voordat de shoot start of dat je een extra straalkachel inzet. Je kunt ook de dekens waar de baby op gaat liggen voorverwarmen. A warm baby is a happy baby!

3. Kies voor de mooiste foto’s een ruimte met veel (natuurlijk) licht.

Babyfoto’s zijn het mooiste als de foto’s licht en zacht van kleur zijn. Zo komt de baby namelijk het mooiste afgebeeld op de foto.
Het is noodzakelijk is om de flitser te gebruiken bij te weinig licht. Dit heeft op elke baby een ander effect. De een negeert het compleet, terwijl de ander er juist erg van schrikt.

Van tevoren is het misschien niet mogelijk om erachter te komen hoe jouw baby reageert op een flits. Zorg daarom voor voldoende licht.

4. Was en voed de baby vlak voor de fotoshoot.

Als de pasgeborene net gegeten heeft, is hij/zij het meest tevreden. Het is dan ook aan te raden om een voeding sessie in te plannen voordat de fotoshoot start.
Het is goed mogelijk dat de baby vrij snel in slaap valt hierna, waardoor jouw shoot kinderspel wordt. Pas wel op dat veel baby’s melk terug kunnen geven. Het is daarom fijn om extra dekentjes/doekjes in de buurt te hebben.

5. Plan de shoot niet te vroeg in.

Het is natuurlijk prachtig als jullie kindje zich opkrult (vergelijkbaar met de baarmoeder). Dit gebeurt alleen in de eerste week/anderhalve week na zijn geboorte, waardoor je er snel bij wil zijn.

Nu is het zo dat jouw baby er wellicht niet op zijn best uitziet gedurende de eerste vijf dagen vanaf de geboorte. Zo’n zware bevalling tekent niet alleen de moeder, maar ook de baby. Het is terug te zien in de vouwen, lichte geelzucht en een doorzichtige huid

6. Zorg dat de locatie niet helemaal stil is.

Zoals in punt 1 aangegeven staat is het wenselijk dat het niet te druk is in de ruimte waar de shoot plaatsvindt, dit klopt. Dan is het alleen maar logisch dat de ruimte helemaal stil moet zijn, toch? Dat is niet het geval.

Op het moment dat de ruimte helemaal stil is, kan je kleintje erg schrikken als er wel wat gebeurt. Wat je dan kan doen is zachte achtergrondmuziek aanzetten of white noise.

7. Hou de shoot veilig.

Als je kind zo jong is, is hij nog erg kwetsbaar. Het is niet mogelijk om je baby in al die onmogelijke poses te vouwen. Veel ouders nemen de foto’s als voorbeeld.
Wat dan niet duidelijk is, is dat deze foto’s vooral gefotoshopt worden en niet altijd realistisch zijn. Zorg dus voor voldoende ondersteuning bij elke pose waarin het kind wordt gelegd. Een beetje poseren mag, maar wees voorzichtig!

8. Heb geduld.

Een newborn fotoshoot is niet altijd even gemakkelijk en verloopt ook niet vlekkeloos. Als je pasgeborene niet blij is met wat er gebeurt is het verstandig om een extra voedermoment of troostsessie in te zetten. Het kan voorkomen dat een fotograaf een uur bezig is en maar een handjevol mooie foto’s heeft. Om deze reden adviseren wij om ruim de tijd in te plannen voor de shoot.

9. Trek ruim van tevoren de kleding van de baby uit.

Het geldt eigenlijk voor bijna elke fotoshoot die je doet, zou je geen ongewenste afdrukken op de huid willen zien. Het is aan te raden om minimaal een uur van tevoren de kleding uit te trekken.

Dit geldt voor sokken, luiers en andere kledingstukken. In het geval van baby’s kan dat nog eens problematisch zijn, dus zorg dat er altijd doekjes in de buurt zijn. Een uur zonder luier is aardig lang.

10. Ben voorbereid op eventuele ‘ongelukjes’.


Het is goed mogelijk dat je baby net een ‘ongelukje’ krijgt tijdens de shoot. Dit is volkomen normaal en komt geregeld voor. Zorg voor voldoende doekjes binnen handbereik, zodat je de baby snel kan verschonen als zoiets is gebeurd.

Zo, nu ben jij helemaal klaar voor jouw shoot! Gebruik de newborn fotografie tips in de voorbereiding en doe er je voordeel mee.

komt (en niet op dat schreeuwende behangetje of vieze luier in de hoek)

Veel, heel veel. Maak vooral heel veel foto’s! Ook als je denkt dat het niet helemaal lukt of perfect is. Juist de spontane foto’s vindt je later terug in de fotoboeken & brengen de leukste herinneringen terug!

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?